5 érdekesség a "Hogyan fogyjak le?" kérdés előtt | weightloss.hu
5 érdekesség a hogyan fogyjak kérdés előtt

5 érdekesség a "Hogyan fogyjak le?" kérdés előtt

Mielőtt elkezded a fogyást, érdemes utánajárni pár nagyon fontos ténynek, amit sokan helytelenül ismernek.

Most 5 ilyen érdekességet hoztam neked, amikkel igazán felkészülten indulhatsz neki a fogyásnak.

Mit jelent a fogyókúra

"Hogyan fogyjak fogyókúrával?"

Nos, a fogyókúrának a kúra részét kell egy kicsit jobban körüljárni. Sokan gondolják úgy, hogy a túlsúlyukat egy fogyókúrával pár hét, hónap alatt ledolgozzák és kész.

A kúra azonban azzal jár, hogy van kezdete és vége. A végét nagyon szeretik megjelölni az emberek. Beírtam a Google-be a hogyan fogyjak kifejezést és a legelsőket így dobta ki:

  • Hogyan fogyjak le 30 kilót?
  • Hogyan fogyjak le 2 hét alatt?
  • Hogyan fogyjak gyorsan?

Ezekre keresnek a legtöbben, és mint látod a súly, az időtartam, de még a sebesség meghatározása is vonatkozhat fogyókúrára.

Ez viszont magában hordozza, hogy a megváltoztatott étrendünk csak bizonyos időszakra vonatkozik, s mikor a fogyókúra véget ér, visszatérhet a régi jól megszokott, hizlaló étrend, életmód.

A fogyókúrák esetében tehát nagyon fontos arra figyelned, hogy nem csak az életmódod változik időlegesen, de a tested is, ha a kúrád nem követi valamilyen kényelmesebb, de egészségesen fenntartható étrend, mozgás, változtatás.

A diéta nem fogyókúra

Újabb kis szóvirággal kell most szembenéznünk, amikor a diétát vesszük górcső alá.

A diéta szó, ha hiszed, ha nem latin eredetű és szabályzott életmódot jelentett eredeti formájában, azonban szélesebb értelemben szabályzott étrend a mai megfelelője. A köznyelvben a fogyókúra sokszor keveredik össze a diétával, ugyanakkor a különbség kiemelkedően fontos.

A diéta nem rendelkezik időtartammal így, ha valaki egy speciális diétára vált, mondjuk paleo, vegán, vagy hasonló étrendet folytat, azzal nem csak kúraszerűen támogatja az egészségét, fogyását, hanem életmódbeli változást vezet be.

Én minden vendégemnek azt javaslom, hogy diétát és ne fogyókúrát folytasson, ha a fogyást szeretné elérni, hiszen az életmódbeli változás egy olyan szokássá alakul, amit az ember nem vágyik megváltoztatni, hacsak nem esett túlzásba.

Viszont hosszú távon tartós fogyást, csak diétával lehet elérni, nem pedig fogyókúrával.

Mozgás vs. Csoki

Statisztikák szerint a nőket 97%-ban, a férfiakat 68%-ban érinti a csoki utáni vágyakozás érzésének kialakulása időszakonként.

Ez azért van, mert a csoki fogyasztása szerotoninszint emelkedésével jár, ami az agyban termelődik és a boldogság és elégedettség érzéséért felelős. Hiányában a rossz hangulat, ingerültség, valamint depresszió alakulhat ki. Télen a kevésebb napfény miatt a szerotoninszint csökken így érthető, ha néha rá tör az emberre egy kis csoki éhség.

A csoki igazi kalóriabomba, ugyanakkor számos jótékony hatással rendelkezik az egészséget illetően, de valljuk be, hogy ritkán fogyasztunk belőle kis mértékkel.

Amikor pedig túlzásba esünk, jönnek a kilók és az elégedettség érzése miatt nem akar az ember mozogni, és elkezdi beírni a keresőbe a hogyan fogyjak le kérdést...

Az Innsbrucki Egyetem kutatásából azonban kiderült, hogy 15 perc séta megszünteti, de legalábbis csökkenti a csoki utáni vágyakozást, a mozgás biológiai hatásának köszönhetően.

Mielőtt tehát feltéped a szekrényt egy kis csokiért, előbb sétálj egy negyed órát és gondold át. =)

Edzés után nem eszek, mert akkor nem fogyok

Ezt a felvetést rengetegszer hallom kifejezetten fogyni vágyó ismerőseimtől, akik edzést végeznek akár edzőteremben, akár otthon.

Tisztázzuk, mi történik edzés után!?

Az izmainkban raktározott glikogén mennyisége erősen lecsökkent, mert a zsír mellett ezt égeti először a szervezetünk. Ráadásul az izommunkához aminosavakra is szükség van számos ok folytán, mint a regeneráció, növekedés, működés, és így az aminosavkészlet is igencsak megcsappan egy-egy edzést követően.

Akár az energiát, akár az aminosavakat a test pótolni fogja, méghozzá az edzést követő időszakban.

Ha nincs fehérje és más energiabevitel, akkor a test az aminosavakat az izmokat alkotó fehérjék lebontásából fogja pótolni, ami az úgynevezett katabolikus folyamat. Ez edzés közben is fenn áll, ám ha a szervezet kellő mennyiségű könnyen feldolgozható fehérjét kap, akkor a katabolizmus minimálisra csökkenthető.

Az energiabevitel pedig segíti a glikogénraktárak feltöltését bár ez egy hosszabb időszakra nyúlik el.

A fogyás legnagyobb ellensége az izmok elvesztése, de semmi baj nem történik, ha edzés után 1 órával megeszel egy szelet kenyeret, vagy hasonlóan egyszerű ételt.

Ha ezt az időt két órára nyújtod, akkor már a tested könnyen lehet, hogy inkább raktározni fogja a hirtelen szénhidrát bevitelt.

Tehát edzés után a 1 órával egyél nyugodtan valamit, hogy a katabolikus folyamatok ne okozzanak gondot, de még a bevitt kalória ne zsírrá, hanem glikogénné alakulhasson.

Fogyózok, ezért kihagyom a reggelit

A végére hagytam legnagyobb butaságot (szerintem), amit csak egy fogyni vágyó elkövethet.

Az analógia nagyjából az volna, hogy mivel fogyni akarsz, kihagysz egy étkezést, ami az alvás alacsony energiafelhasználása miatt, valószínűleg a legkevésbé éhes időszakban történik, azaz reggel.

A reggeli tehát megy a levesbe, te meg majd kibírod valahogy ebédig, de megspóroltál egy kalóriabevitelt.

Csodálatos, csak nem véletlenül mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ugyanis a reggeli indítja be az anyagcseréd az adott napra.

Az amerikai minneanapolisi egyetem kutatói tanulmánya szerint, ami 2000 fiatal bevonásával készült, a rendszeresen reggelizők átlagosan 2,3 kilóval kevesebbet híznak a reggelit hanyagolókkal szemben.

Ez abból ered, hogy a reggeli kihagyása után az ebédre már erős éhségérzet alakul ki, ami ilyenkor erősen hátráltatja a mérsékelt étkezést. Jön az, ami belém fér mennyiségi mértékegység.

Statisztikák alapján az is kiderült, hogy azok akik nem reggeliznek, általában kevesebb és nagyobb mennyiségű étkezéseket folytatnak a nap folyamán, gyakran a vacsora időszakára tolva a napi kalóriabevitelt, ami természetesen hízáshoz vezet.