Edzés olyanoknak, akik nem tudnak mozogni? | weightloss.hu
Edzés olyanoknak, akik nem tudnak mozogni?

Edzés olyanoknak, akik nem tudnak mozogni?

Sokan fordultak hozzám kérdésekkel, amikor valamely alkatrészük nem volt épp a toppon, hogy mi legyen így az edzés?

Még többen ezt a korlátozottságot használják kifogásként, a túlsúlyukra, mert "így én nem tudok edzeni, hogy lefogyjak..".

Ez nagyon sokszor veri ki nálam a biztosítékot, mert egyszerre hazudnak, és igazuk is van. Aki így gondolja, az valóban nem tud edzeni, hogy lefogyjon, ám ennek a valódi oka egy orbitális hazugság, amit arra használ, hogy megnyugtassa a lelkiismeretét.

Aki ismer, az tudja, hogy nagy híve vagyok a mozgásterápiás gyógyulásoknak. Elég sokféle ízületi sérülést szereztem az elmúlt 10-15 évben, a különféle sportok miatt, de talán a legdurvábbakat az MMA küzdősportnak köszönhettem, ugyanakkor ma is tudom végezni a sportot, ma is tudok mozogni, és ma is örömmel teszem ezt.

A sérv, illetve ízületi sérülések miatt keresnek a legtöbben, de mind a kettőre van már tesztelt megoldásom.

Két alapeset van:

  • Volt már orvosi beavatkozás, ami után nehéz a mozgás
  • Nem volt még orvosi beavatkozás, de nehéz a mozgás.

Előbbi esetet vizsgáljuk egy kicsit meg.

Edzés műtét, vagy beavatkozás után

Ez meg kell valljam egy kicsit keményebb dió, ugyanis ezek a beavatkozások legtöbbször eltávolítanak valamit, vagy pótolnak valamit.

Az eredmény pedig egy fájdalommentes vagy kevésbé fájdalmas funkcionalitás az adott testrészen.

Ilyen esetekben nagyon gyakori, hogy az edzés nem kivitelezhető általánosan ismert formában. Ha te ebbe az esetbe tartozol, akkor egy vállízület műtétnél nem fogysz fekvőzni, vagy húzódzkodni valószínűleg, de szerencsére nem is ez a cél.

A fogyáshoz az kell, hogy minél több izmot elkezdj rendszeresen, úgy heti 3-szor átmozgatni. Ha deréktól felfelé van problémád, akkor egy guggolás, vagy kitörés még megoldható, valami kevésbé terhelő módon (nem mész mélyre). Ha fordított a gond és derékvonal alatt vannak hibák a rendszerben akkor az edzés koncentrálódjon a felsőtest izmaira (has, derék, hát, váll, karok, nyak).

Lehet, hogy neked épp a csípőddel, vagy derekaddal van probléma, netán a gerincsérved van. Ezek egyike sem zárja ki a mozgást.

Mivel elég hosszú az emberi test, és tele van izmokkal tetőtől talpig, a fentiek esetén is végezhetsz lábkinyújtást a vádlidra, feltámasztott könyökkel karhajlítást is mehet, sőt akár tolózdkodhatsz is lábtámasszal, de a vállkörzés is belefér.

A lényeg: ilyenkor mindig izoláld a nem használt testrészeket, pl.: ülj ferdepadra, támaszd fel a lábad, könyököd. Ha támasszal élsz az olyan mintha, egy más mederbe terelnél egy folyót áradáskor. Csak azok az izmok fognak dolgozni, amiket használsz, így a többit nem terheli. A másik fele a dolognak, hogy kezdj nagyon alacsony terheléssel.

Nyilván nem fogsz annyira fogyni edzés mellett sem, mint az aki az egész testét át tudja mozgatni, de még így is elindulnak ugyanazok a biológiai folyamatok, amik a fogyást gyorsítják.

Egy ismerősöm gerincsérv műtét után kérdezte, hogy szeretne mozogni, mert kezd hízni, de nem emelhet. Mindössze annyit javasoltam, hogy a bemelegítést végezze el minden nap kétszer. Tökéletesen bevált, és pár hét után már az edzőteremben futottam össze vele.

Edzés sérülés, vagy fájdalmas mozgás esetén

Ez az eset, amikor nem volt még műtét, de érzed, hogy nem jó a térded, fáj a derekad, ropogsz minden felé, és az edzés még csak fel sem merül.

A kedvenc gondolatom, ami ilyenkor eszembe jut, hogy ha megállsz meghalsz.

Azért a kedvencem, mert egyrészt motivál, másrészt tudom, hogy minden sérülést úgy tudsz gyógyítani gyorsan, ha megnöveled az adott területen a vérbőséget. Ez egyrészt növeli a nyersanyagáramlást, ami a vérben van, illetve a hő miatt gyorsabbak a kémiai folyamatok is. Ha meghúzok a felkaromban egy izmot, akkor biztos, hogy még lefekvés előtt könyökkörzést fogok végezni, hogy átmozgassam.

A mozgásterápia ezekben az esetekben tud igazán jól kibontakozni. Mondok egy példát.

Egyik évben elmentem fegyencedzés találkozóra, és alkalmam volt kipróbálni a Primal Move (Ground Force Method) edzést, ami egy elsőre könnyűnek tűnő, földközeli, állati mozdulatokat modellező edzésforma. A lényeg, hogy tanultam belőle egy nagyon jó kis térdkörzést. Én a térdemmel 18 éves korom óta küzdök (sose kíméltem őket), és egy hack guggolás (súlyzós terheléssel) során sikerült is az utolsó ismétléssel mindkettőt elintézni. Gondoltam bevetem az újonnan tanultakat, és ízületvédő kapszulák nélkül 3 hét alatt rendbe hoztam magam úgy, hogy a sérülés után járni alig tudtam.

A tested nagyon okos. Ha van egy darab porc leválva, ami szúró kellemetlen érzést okoz guggolásnál, akkor sem kell orvoshoz rohannod, mert ha odafigyelsz a terhelésre, körző mozdulatokat végzel reggel este, akkor elég hamar fel fog szívódni a porc.

A porcok karbantartását az ízületi nedv segíti számos módon, mint a súrlódásmentesség, vagy a porcépítés ezért fontos, hogy legyen termelés. Az ízületi nedvet az ízületi tok termeli, amit körző mozdulatokkal lehet erre stimulálni.

Ha sérül valamilyen ízületed, akkor tartsd melegen, hogy a több vér és nagyobb hő által gyorsabban megkezdődhessen a gyógyulás.

Bármilyen sérülésed is van, figyelj rá, hogy mozogj, ha nem is közvetlenül az érintett területtel, de mozogj. Körző és izomhőmérséklet növelő mozdulatokkal indíthatod be a gyógyulást és kezelheted magad egyszerűen és olcsón, ráadásul a fogyást is serkenteni tudod.

Összefoglalás

Akár műtöttek, akár nem az edzés nem lehetetlen.

Egyszerű higgadtsággal és józan ésszel gondold végig, mi az amit nem tudsz megcsinálni, és mi az amit tudsz!

Ezután könnyen átgondolhatod milyen időközönként, milyen rendszerben fogsz edzeni, milyen gyakorlatokkal.

Két dolgot mindig tarts szem előtt:

  • Ha gyógyulsz, akkor ne terheld a területet, csak mozgasd át, hogy a terület hőmérséklete megemelkedjen
  • Minél gyakrabban mozogsz (terhelés mentesen) annál többször lesznek a gyógyuláshoz ideálisak a körülmények

Ezek mellett a sérülések, korlátok, akadályok mind megoldhatók és a fogyásod éppúgy serkenthető, mint másnak, legfeljebb kicsit több türelmet kell hozzáadnod.