Hogyan fogyj szénhidrát elhagyása nélkül? | weightloss.hu
Szénhidrát felszívódását a glikémiás index mutatja

Hogyan fogyj szénhidrát elhagyása nélkül?

Az étkezés változtatáson alapuló fogyás legegyszerűbb módja az, ha a szénhidrát kimarad az étrendből.

Ezt nagyjából lehetetlen elérni, mert szinte mindenben van szénhidrát, ugyanakkor a bevitt mennyiséget lehet csökkenteni egyszerűen is. Például lemondhatsz a kenyérről, ami már önmagában észrevehető változást eredményez.

Mielőtt elkezdenél azonnal elemeket kidobni az étrendedből, nézzük meg mire jó a szénhidrát, és mire jó, ha nincs.

Szénhidrát nélkül, mire számíthatsz?

Nos, ugye azt tudod, hogy három fő energiahordozót tudsz elfogyasztani:

  • Fehérje
  • Zsír
  • Szénhidrát.

Persze még ott az alkohol is, ami nagyon-nagyon hizlal ugyan, de egészséges fogyasztás mellett nem nevezhetjük fő energiahordozónak.

Tehát a fenti három közül meglehetősen leegyszerűsítve a tested működésének energiaellátását nem a zsír, hanem a szénhidrát látja el, így annak bevitelét nullára csökkenteni igen veszélyes.

A szénhidrát csökkentése minden bizonnyal csökkenteni fogja a testsúlyodat is, azonban ha túl lősz a célon, akkor azt veheted észre, hogy rossz a közérzeted, bágyadtnak, gyengének érzed magad, erőtlen leszel.

Ennek oka a szénhidrát felszívódásának működési elvében látható igazán.

Szénhidrát felszívódás

Most felvázolom, hogy hogyan működik ez a szénhidrát dolog, és egyből érteni fogsz mindent.

Vegyünk egy zsömlét. A zsömle elfogyasztása után a vércukor szinted hirtelen megugrik, mert a fehér liszt, ami benne van, ún. magas glikémiás indexű étel. Ez azt jelenti, hogy baromi gyorsan felszívódik.

Tehát jó magasra lőtted a vércukor szinted, amitől tele vagy energiával és jóllakottnak is érzed magad. Ez remek, de amíg a gyerekeknél a test optimálisan működik, és elkezdenek rohangálni, hogy elégessék a sok energiát, a felnőttek teste ezt már nem követeli meg.

A felesleggel pedig az történik, hogy elraktározza a szervezet és bumm jön a zsírpárna. Egy edzés után még némi glikogén is elraktározódik (kb. 300-400gr), de a felesleg az megy zsírba.

Amikor a vércukorszint a zsömle felhasználása után hirtelen leesik, akkor iszonyatos éhség érzettel párosul, és elkezded a fánkot, csokit, vagy bármi egyebet kívánni, amiben sok az energia, hogy újra a toppon lehessen a tested energiaszintje.

Trükkös mi. Mint egy kis drogos, követeli az energiát.

Glikémiás indexből kell alacsony, nem szénhidrátból

A glikémiás index (GI) a szénhidrát azon tulajdonsága, hogy a glükózhoz (szőlőcukor) képest, mennyire gyorsan szívódik fel.

Ez azt jelenti, hogy a glükóz GI-je 100, ami elvileg a leggyorsabban szívódik fel, mert a legegyszerűbb cukorról van szó. Poén, mikor ezeket kutattam, megtaláltam a sörét is, ami 110. =)

Ha alacsony a GI az azt jelenti, hogy lassú felszívódású szénhidrátról van szó. A lassú felszívódás egy alacsonyabb szintű vércukor emelkedést okoz, ami azonban sokkal tovább tart.

Ezt a szervezeted tudja kezelni, mert nincs nagy megugrás, ami gyerekeknél hiperaktív viselkedést, felnőtteknél meg zsírpárnákat okozna.

Tipp: ha van kisgyereked, akkor kerüld a cukorkák, csokik, péksütik adagolását, mert hidd el ő tovább bírja majd szusszal, mint te.

Ráadásul, mikor a bevitt kaja, ami legyen most egy gyümölcsös joghurt felhasználásra került, a vércukorszint lassan áll vissza, éhségroham nélkül.

Hogyan használd ezt fogyáshoz?

Elég megjegyezned a fentiekből, hogy ami gyors felszívódású az kevés időre lakat jól, és hizlal, ami lassú, az sok időre és nem hizlal, hanem kellemes közérzetet biztosít éhségrohamok nélkül.

A boltban kapható dobozos, vagy zacskós készítmények általában több összetevőből állnak így nem tudhatod, hogy melyik csoportba tartozik. Szerencsére ma már fel kell tüntetni azt is, hogy a termékben lévő szénhidrátból, mennyi cukor.

Itt szögezném le, hogy minden cukor szénhidrát, de nem minden szénhidrát cukor. (...mint a bogár-rovar összefüggés)

Azt a szénhidrátot, amit cukornak hívnak, jobb elhagyni, vagy csökkenteni, mert magas glikémiás indexszel bír.

Tehát, az én trükköm, hogy megnézem mennyi a szénhidrát, a fehérjéhez és zsírhoz viszonyítva, de csak akkor teszem vissza a polcra, ha az "ebből cukor:" részben a szénhidrát nagyja benne van. Ha minimális a szám, akkor nyugodtan fogyaszthatod, nem fog gondot okozni.

De ha tesztelni akarod magad, akkor a következő étkezés előtt osztályozd, hogy mennyire vagy éhes, amikor elkezdesz éhes lenni. Ha nagyon hirtelen jött az éhség, akkor a legutóbb fogyasztott kaja valószínűleg magas glikémiás indexű volt.