Hogyan fogyjak le egyszerűen, normális evés mellett? | weightloss.hu
Hogyan fogyjak le normális evés mellett?

Hogyan fogyjak le egyszerűen, normális evés mellett?

A "hogyan fogyjak le" kérdés az, amit a leggyakrabban hallok. Persze ez nem csoda, ám mégis annyi módon lehet befejezni a mondatot szűkítve az igényeket, hogy az egészen elképesztő.

 • Hogyan fogyjak le gyorsan?
 • Hogyan fogyjak le 10 kilót?
 • Hogyan fogyjak le 2 hét alatt?
 • Hogyan fogyjak le hasról?

Ismerős?

A fogyás önmagában egy nagyon egyszerű dolog, ám könnyű elrontani.

Azt jobb ha most tisztázzuk, hogy egyszerű, gyors, mozgás nélküli, egészséges fogyás így egyben nincs! Mielőtt levennék ezért páran a fejemet, kicsit nézzük meg, hogy hogyan működik a fogyás.

A fogyás folyamata

Amikor valaki megkérdezi tőlem, hogy "hogyan fogyjak le...?", akkor a fejemben mindig 3 kérdés merül fel:

 • Mennyit, mit eszel naponta?
 • Mozogsz-e legalább hetente?
 • Iszol és alszol-e eleget?

A fogyás úgy kezdődik, hogy picivel kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit a nap folyamán elégetsz. Ez függ az életviteltől is, tehát egy gyári munkásnak nyilván több kalóriára van szüksége, mint egy ülő munkát végzőnek.

Ha ez megvan és nem esel át a ló túloldalára, akkor elkezdődik a fogyás.

A tested marhára sóher, ezért a legtöbbet fogyasztó nem használt szöveteket kezdi el lebontani először, vagyis ha nem mozogsz, nem használod az izmaidat, akkor azokat bontja majd le elsőként. Ezzel az a helyzet, hogy ezek égetnék le rólad a zsírt...

Ha rendszeresen átmozgatod magad, akár egy 20 perc jógával, vagy egy kis futással (nem kocogással), vagy egyéb könnyed sporttal, akkor már üzensz is a testednek, hogy az izmaidra szükség van, és a zsírt kezdje bontani.

Hogy milyen gyorsan fogsz lefogyni, az sok mindentől függ, és az egyik az ivás. Ha keveset iszol (napi másfél liter alatt), akkor véred besűrűsödik annyira, hogy lassítsa az alapanyagcserét, így a zsírokban tárolt energia lassabban kerül felhasználásra az izmokban. Ezért, ha sokat iszol, akkor mindez felgyorsul és hamarabb veszed észre a fogyást, számos más pozitív hatással együtt.

Minden az evéssel kezdődik. Láthatod, hogy a folyamat a kalóriadeficittel kezdődik.

Hogyan érd el a kicsit kevesebb kalóriát

Nyugi, nem kérem tőled, hogy számold a kalóriákat, mert ez csak kevés és nagyon elhivatott embernek megy jól.

Egészen más, ha a mennyiséget változtatod meg.

Képzeld magad elé a tányérod, és oszd fel egységekre. Egy egységet ne fogyassz el, így ritkábban érzed magad jóllakottnak, de a kalóriadeficit megvalósul.

Ezután támogathatod meg a folyamatot azzal, hogy többet iszol. Én ezt legjobban úgy értem el, hogy a telefonomra tettem egy applikációt, amibe minden iváskor beírtam, hogy mennyit ittam. Nagyon hasznos volt.
Az is tökéletes megoldás, ha fogysz egy ásványvizes üveget és napi kettők megiszol belőle.

Ezután jöhet egy kis mozgás. Anyámat az utóbbi időben nem lehet leszedni a bicikliről, pedig eleinte 500 méter után már inkább tolta. Most kilométereket nyom le könnyedén.

Van itt egy fontos megjegyzés. Ha eddig nem mozogtál és most elkezded, akkor meg fog nőni az étvágyad egy kicsit. Ezzel semmi gond, csak be kell tartanod az egy egység nem elfogyasztását és működik a rendszer tovább.

Így ronthatod el a fogyást!

A "hogyan fogyjak le?" kérdés mögött, mindig van valami kis "tudom, de máshogy akarok fogyni" megjegyzés. A fent leírtakat lehet, hogy te is tudod, hiszen tényleg pofon egyszerű. De szeretsz enni, vagy nem szeretsz mozogni, nincs időd inni, stb...

A fogyásod legfontosabb eleme a fegyelem. Ha a kifogásokat félre tudod tenni, és meghozod az áldozatot, hogy egy kicsivel kevesebbet eszel, az ágyból nem egyszer ülsz fel, hanem tízszer reggelente, akkor menni fog a fogyás.

A fegyelem akkor a legnehezebb, ha keveset alszol. Az embernek van egy bioritmusa, ami rendszert követel. A kialvatlanság stresszel járhat, ami pedig a viselkedést az "épp, mihez van kedvem" működési elv felé fogja vinni. Na a kedv és a fegyelem, nem lesznek puszipajtások.

Amivel leginkább elronthatod a fogyást az, ha:

 • Nem alszol eleget, vagy rendszertelen
 • Keveset iszol, vagy víz helyett cukros üdítőket fogyasztasz
 • Fegyelem helyett "kedv vezérelt" vagy
 • Lusta vagy mozogni, és inkább kifogásokat gyártasz
 • Minden étkezést jóllakásig tolsz

Ha ezeket nem követed el, akkor nyugodtan ehetsz bármit, és fogyni fogsz mellette.

A válasz a kérdésre:

"Hogyan fogyjak le?"

Egyél mindig egy picit kevesebbet, mozogj minden héten, igyál sok vizet, és aludd ki magad minden nap.