Így hazudik a mérleg… | weightloss.hu
Mérlegen álló nő

Így hazudik a mérleg…

Ne higgy annak, amit a szobai mérleged mutat. Hazudik. Sőt a legjobb dolog, amit tehetsz fogyókúra során, ha egy időre elteszed valahova és nem méregeted magad. Főleg nem naponta.

Ugyanis a mérleg csak egytlen dolgot mutat: mennyi a súlyod ebben a pillanatban.

Nem veszi figyelembe, hogy épp mennyi víz van a testedben, mennyi az izomtömeged, mennyire vagy felpuffadva. Ahogy azt sem, ha épp egy kemény munkanpon vagy túl, nem aludtad ki magad, vagy hogy nemrég kezdtél bele egy újabb fogyókúrába.

Mihelyt belekezdesz egy fogyókúrába a súlyod többnyire azonnal reagál. Jobbik esetben csökken. Ilyenkor örülsz, pedig ha nem változik, vagy akár fölfelé billen, az sem jelent semmi rosszat. És itt a legnagyobb baj a mérleggel.

Ha épp többet mutat, mint tegnap, akkor valószínűleg felrobbannál a dühtől. Pedig egyáltalán nem kell. A fogyás nem csak a kilókról szól!

Mire figyelj a mérleg helyett?

Először is tudnod kell, hogy a fogyás nem egyenletes. Teljesen természetes, ha ingadozik a súlyod. Feljön 1 kg, lemegy 1 kg, lemegy megint fél kg, aztán feljön egy újabb. Rövid távon ezért nincs értelme állandóan a súlyodat méregetni.

Hiszen a mérleg csak egyetlen dolgot mutat. A kilókat, semmi mást. Pedig ha a kilók nem is változnak, attól még igenis lehet komoly változás a testedben.

A zsírvesztés például mindig először belülről történik. Soha nem kívülről. Először a test elkezdi leadni a belső szerveken lerakódott zsírpárnákat, majd halad kifelé. Ezt a belső változást pedig egyik mérleg sem mutatja. Inkább figyelj magadra, a tükörre és a centire.

Nőként 9x nehezebb a fogyás

A helyzet az, hogy nőként különösen nehéz fogyni, amit a mérleg ráadásul meg is nehezít.

Egy nemrég publikált tanulmány kimutatta, hogy nőként a zsírvesztés sokkal nehezebb, mivel a női test 9x több zsírt képes tárolni. És sajnos meg is teszi!

Tehát, ha az eddigi fogyókúrás próbálkozásaid kudarcba fulladtak, azért egyszerűen csak a genetikád a felelős. Egyáltalán nem a Te hibád volt. Sőt valójában semmi köze sem volt a kitartásodhoz, sem az akaraterődhöz.

De ha "mérlegfüggőként" továbbra is állandóan a súlyodat nézegeted, azzal nem könnyítesz a helyzeteden.

Hogyan férj bele a rég kihízott ruháidba?

Én mégis le akartam adni 5-10 kg-t. Bele akartam férni a kedvenc farmeromba, amit már néhány éve nem tudtam magamra húzni. És az állandó harcom a mérleggel, ezt alaposan meg is nehezítette.

Az elmúlt 30 napban

a mérlegemet beraktam a szekrény mélyére. Hogy véletlenül se állhassak rá.

30 nappal később sokkal fittebbnek éreztem magam. A rég nem hordott, kedvenc nadrágom csodák-csodájára kényelmesen feljött rám és jól is állt. Sokkal erősebbnek éreztem magam és az egész testem is feszesebb lett.

Aztán elővettem a mérleget. És találd ki mennyit fogytam?

0,5 kg-t! Nem 5 kg-t, csak 0,5 kgt. Ennyit a mérlegről!

A valódi eredményeket máshol vettem észre. A fényképeimen és a méréseimen.

"Ezeket" mérd!

Kezdéskor készíts magadról néhány képet!

A 30. napon fotózd le magad ismét. Látni fogod a különbséget.

Én a fényképen kívül még megmértem a derekamat, a csípőmet, a combjaimat is. A hozzávetőleges testzsír százalék meghatározásához pedig még néhány további helyen is.

30 nap alatt a derekam majdnem 4 cm-rel, a csípőm pedig 1,5 cm-rel csökkent. A testzsír százalékom 29%-ról 27% környékére esett, ami több, mint fél kg zsírvesztést jelent. (tehát a zsírvesztés nem arányos a súlyvesztéssel)​

Ezek rendkívül szép eredmények. Számomra mindenképpen. A fényképeimen többnek néz ki, mintha csak fél kg-t fogytam volna. Így, hogy félretettem a mérleget és nem foglalkoztam vele, végig motivált maradtam, kényelmesen végigcsináltam az első 30 napot és csak a valódi eredményekre figyeltem.

Ha csak a súlyom figyelem volna, akkor valószínűleg már a második héten feladom. Így pedig ugyan még nem értem el a vágyott célt, de biztosan haladok afelé.

Soha ne a kilókra figyelj, mert az ég világon alig jelentenek valamit!

Nézz rá erre a képre:

Mindössze 2 kg, de ha ennyi zsírral kevesebb lenne a hasadon hogy éreznéd magad?

Szóval a mérleget "dobd ki" és helyette figyelj:

  • az előtte utána fényképeidre
  • a centire
  • a fürdőszobai tükörre
  • a közérzetedre
  • a régi ruháidra, hogy beléjük férsz-e