A jó fájdalom (izomláz) segít a fogyásban | weightloss.hu
A jó fájdalom (izomláz) segít a fogyásban

A jó fájdalom (izomláz) segít a fogyásban

Amikor valaki elkezd edzésszerűen mozogni, vagyis olyan mozgásterhelés ér el, ami szokatlan, akkor fellép egy furcsa fájdalom. Ez legtöbbször izomláz, de a kezdeti szakaszban egészen más.

Gyorsan fussuk át mi történik akkor a testeddel, és egyes részeivel, amikor mondjuk elkezded csinálni a fal melletti fekvőtámaszokat.

Letapadás

HA nagyon keveset mozogtál, és valamennyire már le is tapadtak az izmok, akkor bizony egy kellemetlen fájdalmat fogsz érezni már a gyakorlat végrehajtása közben is.

Képzeld azt, hogy az izmaid elülték a lábukat és most hirtelen fel kéne pattanniuk és lefutni 100 méter sprintet. Hát igencsak vicces vége lenne, ha kintről nézzük.

Az első, hogy ki kell nyílniuk az izmoknak, és a benne lévő kapilláris ereknek (hajszálerek), hogy ne legyen brutális izomlázad minden alkalommal. Azonban, ha le vannak tapadva ez egy folyamatos feszítettséget fog gerjeszteni. Mivel nincsenek kinyílva az erek ezért nehezen melegszik be az érintett terület, és hidegen kell teljesítményt leadni, ami kellemetlen érzés.

Ez az időszak maximum 1-2 hétig tart (van, akinél pár nap). A lényeg, hogy értsd meg miért van ez, és fogadd el. A jó hír, hogy elmúlik. Nem kell túlerőltetned magad, de mindig addig csináld, ami már fáj is kicsit.

Nézzük mi jön ezután.

Izomláz

Amikor izomlázas vagy, akkor valójában gyulladásban vannak az izmaid. Ne ijedj meg, ez természetes folyamat.

Az izmok "láza" akkor lép fel, ha úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Ez úgy néz ki, hogy az izom addig feszül mígnem néhány rost megszakad. Ekkor jön az izomláz, viszont a tested nagyon okos, és úgy gyógyulnak meg a rostok, hogy legközelebb már a sérülést kiváltó terhelést kibírják. Így fogsz erősödni.

A testépítők erre játszanak rá, így lesznek egyre izmosabbak. Ne aggódj te nem leszel testépítő ennyitől.

Viszont izmokra van szükséged, hogy elégessék a zsírt, amitől meg akarsz szabadulni. Ezt az izomlázat sokféle mozgás kiválthatja, a lényeg, hogy csak akkor jön, ha szokatlan, ami az edzés egyik alapelve.

Ezért mondják, hogy ha izomlázad van akkor jól csináltad az edzést. (Egyébként nem, akkor már túlzásba estél, mert kevesebb is elég lett volna)

Tudnod kell, hogy izomláz esetén, mivel gyulladásról van szó, nem szabad masszírozni a területet, mert azzal csak elnyújtod a gyógyulást. Ami ezt meggyógyítja az a sok sok vér, és a benne lévő tápanyagok, amik gyorsítják a folyamatokat. Ezt például gyakrabban végzett bemelegítéssel is elérheted, vagy egy forró fürdővel.

Jól hangzik nem?

Mitől lesz jó a fájdalom

A mozgás és a fájdalom is endorfintermeléssel jár. Pont, mint a csokievés csak ez fogyni segít, nem hízni. Ez a "boldogsághormon" segít csillapítani a fájdalmat, és örömmel tölt el, hiszen a tested jelzi számodra, hogy most jót tettél vele. Ha nem is azonnalit, de két nap múlva már jól lesz.

A csodálatos ezekben a folyamatokban, hogy az izmok regenerációja nagyon sok tápanyagba kerül, ami fogyáshoz vezet.

Az 5 perces edzésem lényege, hogy nem abban az 5 percben fogsz tőle fogyni, hanem a következő 24 órában míg az izmaid regenerálódnak.

Ezzel szemben egy kardióedzés meddig fogyaszt? Amíg csinálod nem. Tudnál napi 24 órában futni? Én sem, de ha a fájdalmat átértékeled, akkor kihasználhatod ezeket a kis folyamatokat a testedben.

Idővel egyébként már érzésre meg fogod tudni különböztetni, hogy mikor történt valami baj, és mi az ami még hasznos fájdalom.

Neked hol kezd el fájni először? Milyen gyakorlatot kezdtél el végezni eddig?