Leptin diéta a fogyás új kulcsa | weightloss.hu
A leptin diéta egyik eszköze a csalónap

Leptin diéta a fogyás új kulcsa

Hogyan fogyj a leptin figyelembe vételével, és egyáltalán miért is fontos ez?

Nos, megvallom ezt nem tanították a személyi edző iskolában, de mint minden étrendi lehetőségnek ennek is utánanéztem, és a helyzet az, hogy mivel hormonrendszerről van szó eleinte voltak kifogásaim a témával kapcsolatban.

A hormonok a szervezetünk legerősebb irányítói, és azokba belepiszkálni megfontoltság és teljes rálátás nélkül bizony óriási felelőtlenség.

Szerencsére a leptin diétánál nem piszkálunk bele a rendszerbe. Ma mutatok 3 olyan trükköt, amivel befolyásolhatod közvetlenül a leptin működtető szerepét.

Kezdjük azzal, hogy mi az a leptin?

Egy hormonról van szó valójában, amit a zsírsejtek termelnek, attól függő mennyiségben, hogy mennyire vannak feltöltve. Lehet, hogy hallottál már róla, hogy hízáskor nem lesz több zsírsejted, hanem a meglévő zsírsejtekben raktározódó zsírok mennyisége növekszik.

Képzeld el, hogy van 100 pénztárcád és a benne lévő pénz mennyiségétől függően nő meg a méretük.

A leptin a pénztárcádban az apró, ami a benne lévő pénz mennyisége befolyásol, és képzeld azt, hogy te csak az aprót láthatod a szemeddel.

A rendszer úgy működik, hogy a testedben lévő zsírsejtek, telítettségüktől függően termelnek leptint. Ha telítettek akkor sok leptint termelnek, amit a testedben lévő érzékelők figyelnek, és sok leptin esetén a zsírbontó rendszerek azt mondják, hogy nyugodtan égetheted a raktárakat, mert van bőven.

A zsírbontás tehát ezeken a pontokon csatlakozik:

  • Zsírsejtben lévő raktárak mennyisége
  • Leptinszint a vérben
  • Leptinszint érzékelői
  • Jel a zsírbontó rendszereknek a zsír felhasználására

Önszabályozó folyamat volna...

Az egész leptin dolog, egy önszabályozó folyamat lenne a testedben arra, hogy a raktárak azért be legyenek állítva, de te ne hízz el.

A tested egy belső állandóságra törekszik és ez is ennek az eszköze. Ez a belső állandóság a homeosztázis. Emiatt van, hogy a tested bármit kompenzál és bármihez képes alkalmazkodni.

Tehát, a zsírraktárakban van pl.: 3kg zsír, a leptin szintje mondjuk, hogy itt normál, ami az érzékelők szemében, egy 50%-os felhasználást jelent, a maximális pulzusod 60%-án, ami egy futás esetében lép fel. Ez azt jelenti, hogy futás közben a felhasznált energiát a tested 50%-ban zsírból nyered.

Ekkor elkezd csökkenni a zsírraktár és a zsírsejtek kevesebb leptint termelnek, ami a vér leptin szintjét csökkenti, az érzékelők pedig ezt látva jelet adnak, a felhasználható zsírarány csökkentésére és a másnapi futásra már csak 40%-a lesz a felhasznált energia zsír elégetéséből származó.

Ezután növekszik a zsír mennyisége, hiszen ha kevesebb fogy, és a test elkezd raktározni a kisebb leptinszint miatt. Ekkor a lepinszint újra megnő és ez így hullámzik folyamatosan.

Mitől hízol el, ha ez így működik?

Attól, hogy nem működik. Kialakulhat egyfajta leptin rezisztencia, ami azt jelenti, hogy a sok modern étrend által bevitt szénhidrát, finomított liszt, finomított cukrok, feldolgozott zacskós ételek, péksütemények folyamatosan magas leptinszintet biztosítanak.

Ez az, amikor a tested folyton farkast kiállt, és az érzékelők már nem törődnek vele olyan pontosan. Ha folyamatosan magas a leptin szintje a véredben, akkor ehhez alkalmazkodnak az érzékelők és így alakul ki a leptin rezisztencia, mert az érzékelők azt hiszik ez a normális állapot.

Ugyanígy alakul ki az inzulin rezisztencia, vagy gyomorégés, illetve a savas reflux is, hogy csak az ismertebb problémákat említsem.

Hogyan fogyhatsz a leptinnel?

A megoldás kicsit trükkös. Azért írtam korábban, hogy a rendszerbe való belepiszkálás nélkül mégis közvetlenül tudunk hatni a zsírbontó folyamatok irányító rendszerére, mert az étkezés az, amivel ezt befolyásolni tudod.

Ha rezisztens vagy a leptinre, ha nem, az első és legfontosabb, hogy jól legyenek beállítva az érzékélők. Hiszen, ahogy fent is láthattad, ha azok nem jók, akkor aztán annyi leptin lehet a véredben, amennyit nem szégyellsz, de nem fogsz lefogyni.

A másik, hogy megemeld a leptin szinted, az étkezéssel fogyókúra alatt is.

Kezdjük a lassabbal.

1. Leptin érzékelők újrakondicionálása

A leptin szintjének érzékelői akkor lesznek pontosak és kifinomultak, ha a normál szint egy maximum 5kg súlyfelesleggel rendelkező ember leptinszintjének van beállítva.

Nyilván, ha rajtad ennél több felesleg van - ami fontos, hogy felesleg, nem pedig összesen 5kg zsír a testedben - akkor csökkentened kell a leptin szintet, méghozzá tartósan.

Nem akarok légből kapott időtartamokat mondani, mert mindenki más-más alkalmazkodási ritmussal rendelkezik, de kezdetnek indulj ki abból, hogy egy új szokást kialakítani 30 nap folyamatos cselekvést igényel. Az agyunk azonban gyorsabban alkalmazkodik, így ennek valószínűleg többszörösére lesz szükséged, hogy az érzékelők normál értékét újradefiniáld.

Vannak ételek, amik az égbe repítik és ott is tartják a leptin szintjét, de ha ezeket a finomított, feldolgozott, a szervezet számára nehezen elkülöníthető ételeket elhagyod az már fél siker.

A másik fele a sikernek pedig az, hogy kevés és jól elkülöníthető összetevőkből készített ételeket fogyasztasz. Hús rizzsel, gyümölcsök turmixolva, stb.. a lényeg, hogy nyers formában, sőt akár elkészített formában is felismerd mi van a tányéron. Ez fokozatosan fogja javítani a leptin érzékelőinek beállítását.

Valójában egy normál étrendre kell visszaállnod, a gyors kaják helyett.

2. Fogyókúra fenntarthatóan

A sport miatt diétát tartók bevett szokása, hogy tartanak egy-egy "csalónapot" időszakonként.

Ez a nap az, amikor egész nap bármit és bármennyit ehetnek. Statisztikai megfigyelések és kutatások is bebizonyították, hogy a csalónap alkalmazásával könnyebben követhető az étrend, és a fenntartható az eredmény.

Leptin szintjének csökkenése fogyókúra esetén


A leptin szintje egy fogyókúra során a 7-ik napra 50%-ra esik vissza, ami folytatódik, és ez azt eredményezi, hogy a fogyókúra elején gyorsan látszik valami (1-2kg) aztán egyre nehezebben megy a fogyás, majd eltűnik a lelkesedés és a feladást követően jön a visszahízás.

A csalónap egy sokkot ad a testnek, hogy ne pánikoljon, visszatölti a zsírraktárakat, így újra megemelkedik a leptinszint. A zsírraktárak visszatöltése nem jelenti, hogy egy nap alatt visszahízod az egész heti eredményt. A test a sokk hatására megváltoztatja a saját következtetéseit, és emiatt emelkedik meg a leptinszint. A hirtelen nagy mennyiségű kalória miatt azt feltételezi, hogy legközelebb is ez lesz, így a raktározás helyett a zsírégetésre készül fel a leptin termelésének emelésével.

A lényeg tehát, hogy hetente, vagy ha hajlamos vagy túlzásba esni a csalónapon, akkor 10 naponta érdemes beiktatnod ezt a kalóriasokkot, hogy újra felvidd a leptin szintjét, ami segít a fogyásban.

3. Szénhidrát növelés fokozatosan

Na erre tuti nem számítottál.

Amikor fogyókúrázol, általában egy erősebb kalóriadeficittel próbálsz fogyni, ami azt jelenti, hogy a megszokotthoz képest nem 5-10% a kalóriadeficit, hanem 25-30%. Pl.: 3 helyett csak 2 gyrost eszel egy nap.

E mellé beillesztheted most már a csalónapot így a sokk helyre teszi a raktározási beállítását a testednek, hogy fogyni tudj tovább.

A következő feladat, hogy a leptinszint csökkenését - 7 nap alatt 50% - lelassítsd. Ezt úgy tudod megtenni, hogy fokozatosan a csalónap utáni fogyókúrás napokon 10-20gr-mal naponta növeled a bevitt szénhidrát mennyiségét. Pl: minden nap egy két falattal több banán, mint az előző napon.

Ez azt eredményezi, hogy el tudod nyújtani a leptin termelésének csökkenését, és a 7. napra nem 50%-kal csökken, hanem csak 40%-kal (hasra ütött érték).

Így tovább tart az az időszak, amit a tested magasabb arányú zsírégetéssel tölt.

Tipp: ilyenkor figyelj arra, hogy a csalónapokat - ha fixen tartod a 7 napot, akkor - mérsékeld valamelyest, vagy növeld a napok számát és 7 helyett 10 naponta illessz be csalónapot.

Fontos! Soha ne fogyassz leptin kapszulát, mert a külsőleg bevitt leptinmennyiség miatt, a zsírsejtek ahhoz alkalmazkodnak, hogy kevesebb termeléssel is magas lesz a leptinszint és így a termelési normál le fog csökkenni. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy a leptin kapszula nélkül, elképesztően nehezen fogsz tudni fogyni, vagyis függsz majd a szedésétől.