A súlygyarapodás kevésbé ismert okai | weightloss.hu
A súlygyarapodás kevésbé ismert okai

A súlygyarapodás kevésbé ismert okai

Szinte mindenki tisztában van vele, hogy a túl magas kalóriabevitel, a cukros ételek gyakori fogyasztása, valamint a mozgáshiány elhízáshoz vezethetnek. Előfordulhat azonban, hogy minden nyilvánvaló ok nélkül, lassacskán szökik fel ránk pár kiló, olyan dolgok miatt, amiről talán nem gondolnánk, hogy számítanak.

Milyen okok állhatnak a váratlan plusz kilók mögött?

Stressz

Amikor folyamatosan stressz ér minket, a szervezetünk túlélőmódba kapcsol. A szervezetünk a mai civilizált világban még mindig „azt hiszi”, hogy a stresszhelyzetben menekülnünk, rohannunk kell, ami persze nagyon energiaigényes. Ha a stresszhelyzet folyamatosan fennáll, akkor a szervezet arra számít, hogy energiatartalékokra lesz szükség. A folyamat során stresszhormon választódik ki, amely étvágynövekedést okozhat, és energiaraktárakat képez.

Ilyenkor a rosszabb kedvünk miatt amúgy is hajlamosak vagyunk nassolni valóval vigasztalódni, így ez a kombináció ideális táptalaj a súlynövekedéshez.

Túl kevés alvás

Itt két dolog is szerepet játszik. Egyrészt, ha sokáig vagy fent, sokáig vagy az aktív ébrenlét állapotában, több időd van megéhezni, és lehetőséged is van falatozni késő este vagy akár éjjel is. Ez a viselkedés a bevitt kalóriamennyiséget jelentősen megnöveli. Másrészt a kevés alvás kedvezőtlen hormonális változásokat okoz. Megemelkedik a vérben a ghrelin nevű peptidhormon mennyisége, amelyet szokás „éhséghormonnak” is nevezni, ez váltja ki az éhségérzetet. Hatalmas tévhit, hogy minél többet vagyunk ébren, annál több kalóriát égetünk el, hiszen aktívabbak vagyunk. Ez nem így működik. Napi 7-8 óra pihentető alvásra van szükségünk.

Gyógyszerek

Számos gyógyszer okozhat súlygyarapodást. Esetenként a hízás annak is tulajdonítható, hogy a gyógyszerek javítanak a közérzeten, és ez jobb étvágyat eredményez. A felszökött plusz kilók miatt a gyógyszerek szedését természetesen nem szabad abbahagyni, konzultálni kell az orvossal, és még nagyobb figyelmet kell szentelni a testmozgásnak.

Mely gyógyszerek okoznak leggyakrabban hízást?

- antidepresszánsok

- allergia elleni gyógyszerek

- magas vérnyomás elleni gyógyszerek

- szteroidok

- pajzsmirigy gyógyszerek

- ritkán a fogamzásgátlók

Menopauza

A legtöbb nő felszed néhány kilót a menopauza idején, de ez nem feltétlenül csak hormonális okokra vezethető vissza. A korral automatikusan együtt jár az anyagcsere folyamatok lassulása, illetve az, hogy sokan egyre kevésbé aktívak, a mozgás és sport gyakran a sétára redukálódik. Van, aki alvászavarral küzd ilyenkor, az elégtelen mennyiségű alvás és a hízás közötti összefüggésről pedig az előbb már beszéltünk. Az anyagcsere lassulása miatt egy kicsit kevesebb ételre lenne szükség már ebben a korban, a táplálkozási szokások azonban nem mindig követik ezt az igényt. A változás nem egyik napról a másikra következik be, de ahogy telnek az évek, a kilók is feljöhetnek, ha nem kezdünk el egyszerűbben, egészségesebben étkezni, és kicsit kisebb adagokat enni.

Dohányzás abbahagyása

Ha dohányzol, akkor az egészséges életmód jegyében a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy leszoksz róla. Amikor valaki abbahagyja a dohányzást, előfordul, hogy felszalad rá pár kiló. Amennyiben a leszokás után kiemelt figyelmet fordítasz arra is, hogy innentől egészségesebben táplálkozol, és rendszeresen sportolsz, ez a pár kiló hamar le fog jönni, nincs okod aggodalomra.

Betegség

Elhízást okozhatnak különféle egészségügyi problémák, mint pl. a pajzsmirigy alulműködés. Ha biztosak vagyunk benne, hogy egészségesen táplálkozunk, és sportolunk, mégis túlsúllyal küzdünk, érdemes kivizsgáltatni magunkat. A pajzsmirigy alulműködés tünetei között lehetnek a nyaki duzzanat, fizikai és szellemi fáradtság, töredezett bőr.

Ezek a tényezők persze nem feltétlenül és automatikusan okoznak elhízást, azonban ha nem találunk ésszerű magyarázatot a súlygyarapodásra, érdemes lehet megvizsgálni ezeket a lehetőségeket is.

Azonban az esetek 90%-ban a fogyás jól működik, ha betartasz pár egyszerű szabályt, amit a tananyagainkban megmutatunk. Ha ezekkel sem indul be a fogyás nálad, akkor mindenképpen érdemes beszélned orvossal a problémáról.

De előtt mindenképpen próbáld meg, mert lehet, hogy csak az életmódodon kell változtatnunk.

Mit gondolsz?